Nasıl Oy Kullanacağım?
Yüksek Seçim Kurulu’nun web sitesinde 18 yaşını dolduran vatandaşların nasıl oy kullanacaklarına dair ayrıntılı açıklamalar yer alıyor. Buna göre, oy verme günü olan 31 Mart Pazar günü yanınızda mutlaka nüfuz cüzdanı, T.C. kimlik kartı, pasaport, geçici kimlik belgesi, evlenme cüzdanı veya resmi dairelerce verilmiş kimlik kartınızın bulunması gerekiyor. Nerede oy kullanacağınızı, YSK (Yüksek Seçim Kurulu) web sayfasındaki sorgulama ekranından, T.C. kimlik numaranızı ve nüfusa kayıtlı olduğunuz sıra no’yu girerek hızlıca ve kolayca öğrenebilirsiniz. Ayrıca bağlı olduğunuz muhtarlıktaki seçmen listelerinden de oy kullanacağınız yeri öğrenebilirsiniz.
Oyların, nüfus müdürlüğüne bildirilen yerleşim yeri adresinde kullanılması gerekiyor. Askı süresi içinde adres değişikliği yapmak mümkün. Ancak bu süre içerisinde yeni adres bildiriminde bulunmayanlar, kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamayacaklar. Ayrıca ikinci adres beyanı, oy kullanmak için yeterli sayılmıyor. Oy kullanılacağı adresin “yerleşim yeri” olarak tescil edilmesi şartı aranıyor.
Engelli seçmenlerin, seçim günü binanın giriş katında oylarını rahatça kullanabilmeleri için, seçmen kütüğündeki kayıtlarında "Engelli" kutusunun işaretlenmiş olması gerektiğini anımsatalım.
Sandık Kurulu’nda görev almak isteyen vatandaşlar ise, bağlı bulundukları İlçe Seçim Kurulu’na başvurabiliyorlar.
Oy verme esnasında, gebelerin, hastaların, engelli vatandaşlarımızın sıra önceliği olduğu unutulmamalı. Yine yaşlı vatandaşlar, sıra beklemeden oylarını kullanabilirler. Bu saydığımız kişilerin yanında olup, onlara yardım edenler de oylarını aynı şekilde sıra beklemeden kullanabilecekler.
31 Mart Pazar günü oy kullanacağınız sandığı bulduktan sonra, kabine geçerken birleşik oy pusulalarını, zarfı ve "evet" mührünü yanınıza alıyorsunuz. Kapalı alan içinde, evet mührünü tercih ettiğiniz bölüme basarak, oy pusulasını zarfın içine yerleştiriyorsunuz. Sonra da kapalı alandan çıkıp, zarfınızı sandığa atıyorsunuz. Son olarak seçmen listesinde adınızın karşısına imzanızı atıp, oy verme işlemini tamamlıyorsunuz.
Büyükşehirlerde; Büyükşehir belediye başkanı, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy verilirken,
Büyükşehir olmayan illerde; il genel meclis üyeliği, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti için,
Köylerde de; il genel meclis üyeliği ile muhtarlık ve ihtiyar meclisi için oy verme işlemi gerçekleştirilecek.
Yorumlar & Bilgiler
Henüz bir yorum ya da bilgi yazılmamış.